Stap op de plaats

Ik wens je de tijd
Ik wens je geen rijkdom en vele talenten
Ik wens je een leven van tijd en momenten
Momenten van vreugde, momenten heel stil
En tijd om te zien wat je ziel van je wil.
Ik wens je de tijd om te doen en te denken
Niet alleen voor jezelf maar ook om te schenken
Ik wens je de tijd niet voor haasten en rennen
Maar tijd om blijdschap en rust te herkennen.
Ik wens je de tijd, niet om leeg te verdrijven
Ik wens dat veel tijd je nog over mag blijven
Als tijd voor verwondering en tijd voor verblijden
In plaats van de tijd op de klok zien verglijden.
Ik wens je de tijd om naar sterren te grijpen
En tijd om te groeien en tijd om te rijpen
Ik wens je de tijd om weer te hopen, te minnen
Geen tijd te verliezen, maar tijd te gewinnen.
Ik wens je de tijd toe jezelf te ontwaren
Elk uur, elke dag als geluk te ervaren
Ik wens je de tijd ook om te vergeven
Ik wens je jouw tijd toe, tijd om te leven.

(Elli Michler, uit: Dir zugedacht, 2004)

 

Loslaten 

Stel je voor
Dat het leven een rivier is
De meeste mensen klampen zich
Aan de kant vast,
Bang om los te laten
En door de stroom te worden mee gesleurd
Als de pijn van het vastklampen
De angst om los te laten overwint
Laten we los
En begint de rivier
Ons veilig mee te dragen
Als we eenmaal aan de stroom
Van de rivier
Gewend zijn
Kunnen we beginnen
Voor ons uit te kijken
En onze richting te bepalen
We kiezen welke van de
Vele armen van de rivier
We willen volgen
Terwijl we al die tijd
Met de stroom mee blijven gaan
We kunnen genieten
Van in het hier en nu zijn
Stromen met wat er is
En toch bewust op ons doel afgaan
Door volledig de verantwoordelijkheid
Op ons te nemen voor het scheppen
Van ons eigen leven
Terwijl ik me ontspan en loslaat
Glijd ik naar mijn hoogste goed

(…)

 

11 Simpele trucs om minder te piekeren

Heb je soms het gevoel dat je aan veel te veel dingen tegelijk aan het denken bent? Erger nog, je maakt je constant zorgen om al dan niet nutteloze dingen. Blijf je in een vicieuze piekercirkel zitten? Gebruik dan deze tips om die te doorprikken.

1. Wees meer bewust
Je bent je er niet altijd bewust van dat je aan het piekeren bent. Stap 1 is dus om opmerkzaam te zijn en te weten dat jij je zorgen aan het maken bent. Voel je plots dat jij je gestresseerd voelt? Distantieer je even van de situatie en her-evalueer de context. Eens jij je bewuster bent van je piekerreflex, zal deze slechte gewoonte je sneller opvallen en kan je ingrijpen.

2. Vraag anderen om hun mening
Raak je toch niet uit een situatie of probleem en begin jij je erop suf te piekeren? Consulteer een collega of een vriend(in). Soms staren we onszelf blind… Een frisse kijk op een probleem is vaak het perspectief dat je nodig hebt. Met twee ben je sterker dan alleen.

3. Blijf positief
Je zorgen maken gebeurt vaak uit angst. In je hoofd maak je dan al snel een lijstje met dingen die fout zouden kunnen lopen. Probeer in de plaats eens om aan alle dingen te denken die wél goed kunnen gaan. Focus daarop.

4. Zoek afleiding
Heb je een piekeraanval? Verander eens van omgeving. Ga iets anders doen. Even een nieuwe locatie of andere bezigheid kan je hele gedachtenproces omgooien. Je kan ook een nieuwe activiteit opnemen waar jij je energie in kwijt kan en jij meer controle over je gedachten krijgt. Ga daarom even een rondje joggen, dans de stress eruit, brei, of leer een nieuw instrument.

5. Creëer visuele stopsignalen
Plak een geschreven kleefbriefje dat je eraan herinnert om te stoppen met je zorgen te maken op je bureau of op de spiegel. Visuele hulpmiddelen kunnen je helpen om bewuster met je gedachten om te springen. Ze zijn een hint als je weer even op automatische piloot je stress aan het opjagen bent.

6. Wees niet te perfectionistisch
Alles kan niet altijd perfect zijn. Hoe geweldig het gevoel ook is als alles tot in de details klopt, vaak leidt dit ook tot teleurstelling en faalangst. Probeer daarom je perfectionisme te vervangen door een gevoel van voldoening als je gewoon vooruitgang boekt.

7. Stel jezelf een goede afloop voor
Focus op een goede afloop. Verwerk het in je ochtendmeditatiesessie, je schietgebedje of herhaal het gewoon voor jezelf. Door jezelf te richten op het einddoel, kan jij je angst een beetje beter in de hand houden en jezelf beter motiveren.

8. Stel een timer in
Geef jij jezelf te veel tijd om een beslissing te maken? Dan creëer je ook ruimte om te panikeren en elk mogelijk negatief scenario op te bouwen. Je zal jezelf te veel perspectieven en mogelijkheden beginnen voorstellen, en uiteindelijk zit je met meer stress dan voorheen. Zorg daarom dat je op voorhand een tijdslimiet opstelt. Bepaal hoelang jij over een probleem of onderwerp mag nadenken alvorens je een beslissing moet maken. Stel je tijd bij aan de hand van de complexiteit van het probleem en de grootte van je beslissing.

9. Leer loslaten
Hou je graag de teugels strak in handen? Laat ze soms even vieren… Eventjes de controle uit handen geven, kan je een hoop zorgen besparen. Als je stopt met alles zelf te doen, kan je de verantwoordelijkheid leren delen. Dat is een hoop stress die al van je schouders valt. Niet alles kan in jouw macht liggen.

10. Omring jezelf met positieve mensen
Maak jij je snel zorgen dan is iemand die die zorgen bevestigt wel de laatste persoon die jou moet aanmoedigen. Twee piekeraars helpen geen een, hoe goed hun bedoelingen ook zijn. Omring je daarom met mensen die positief in het leven staan. Zo bekijk je de dingen ook eens door een iets meer roze bril en krijg je een nieuw perspectief.

11. Leef nu
In plaats van altijd te denken wat er allemaal volgende week en volgende maand kan misgaan, sta eventjes stil bij wat er nu goed gaat. Vergeet niet om terug te blikken op de geslaagde momenten in het leven en om te genieten van wat jij nu aan het doen bent. Overdrijf niet met het analyseren van het verleden en pieker je niet suf over wat nog moet komen.
Natuurlijk wil jij al je opdrachten tot een goed einde brengen. Niemand wil je aanmoedigen om te slabakken of je voeten aan projecten te vegen. Het is een mooie eigenschap dat jij inzit met je werk, medemens, problemen in plaats van alles zomaar aan het lot over te laten. Maar soms moet je dingen uit handen durven geven en het zijn beloop laten gaan. Op een bepaald punt, haalt piekeren niet meer uit en maak jij je zorgen om niets (of toch niets waar jij iets aan kan veranderen). Mindful, gefocust, positief en bewust je tijd besteden is de boodschap. Zo mis je niets, leer je bij en herpak je jezelf sneller, zodat je er weer met volle moed tegenaan kan.

Bron: Reader’s Digest

 

Hoe kan je je kwetsbaarheid terug vinden?

De meesten van ons hebben het ontkennen van hun kwetsbaarheid tot een kunst verheven. Deze ontkenning is zo vanzelfsprekend dat onze kwetsbaarheid en de kwetsbaarheid van andere mensen volledig onopgemerkt blijven.

Wanneer verdring jij je kwetsbaarheid en doe je jezelf zodoende geweld aan?

 

Wat doe je niet dat je eigenlijk heel graag zou doen?

Wat doe je dat je eigenlijk helemaal niet wilt doen?

Wanneer heb je iets gedaan wat je niet wilde doen om de lieve vrede te bewaren?

Wanneer heb je iets maar niet gedaan om de andere een plezier te doen?

Wanneer heb je je grenzen overschreden door te blijven werken toen je eigenlijk doodmoe was? Door een maaltijd over te slaan? Door maar geen pauze te nemen, terwijl je eigenlijk aan rust toe was? Door uren achtereen achter je bureau te blijven zitten zonder eens anders te gaan zitten? Door niet genoeg te slapen?

Wanneer heb je geen aandacht besteed aan je gevoelens: toen je de liefde bedreef, toen je verdrietig was, je niet op je gemak voelde, toen je ernstig in de problemen zat, toen je bang of verlegen was, iemand iets vervelends tegen je zei of toen het je allemaal teveel werd?

Wat heb je maar niet tegen je partner/een dierbare/vriend/collega gezegd, omdat je dacht dat het stom was of omdat het je onzeker maakte?

 

Hoe meer je over jouw kwetsbaarheid te weten komt, hoe beter je kunt kiezen wat je wilt doen. Je zult betere besluiten kunnen nemen dan de besluiten die uitsluitend zijn gebaseerd op macht, controle behouden, je gezicht niet verliezen of sterk blijven.

Hoe beter je in contact staat met je eigen kwetsbaarheid, hoe beter je negatieve interacties zult kunnen voorkomen.

 

Blijf jezelf ontwikkelen! Ik ben ok, jij bent ok.

Bron: Hal & Sidra Stone