Persoonlijke ontwikkeling

“Freedom means that you do not necessarily have to do everything like other people" - Astrid Lindgren 

 

"Waarom doe ik niet wat ik beter wel zou kunnen doen en waarom krijg ik niet dat wat ik wil?” Jezelf leren kennen is het leven zien en tegemoet komen vanuit je eigen visie (lees: niet vanuit de waarden en normen van je vader, moeder, docent of partner, werkomgeving, vriendenkring of maatschappij).

 

Wat zijn jouw gedachten, gevoelens, wensen en behoeften? Deze kan je apart van elkaar onderzoeken en je zult ontdekken dat ze nogal van elkaar kunnen verschillen. Als je de verschillen dagelijks in kaart kan brengen, wordt het duidelijker wat je echt denkt, voelt en wilt.

Wat past bij mij en waar voel ik me goed bij. Hoe kan ik vrede hebben met wat is en wat komt, ontspanning (geen stress).

Je mag best een rol spelen. Belangrijker is dat je er van bewust bent. Niet alles van jezelf tonen, mag. Als jij maar weet hoe je voor de rest er uitziet. Jezelf beter kennen maakt het gemakkelijker te zijn en te aanvaarden wie je bent. Vrees niet want jij bent het zelf!

 

Bijvoorbeeld van een oefening:

  • “Kernkwadrant” van Ofman, leer je jouw irritaties en ergernissen – je valkuilen – je uitdagingen – maar vooral je kernkwaliteiten kennen.
  • Vragen: Wat doe je graag, wat doe je heel graag, wat zou je het allerliefst willen doen? Oplossingsgericht coachen.
    Geven en nemen: ben jij een gever, een nemer of een matcher?
  • Voice Dialogue leert je o.a. wat conditionering (aanleren van een bepaald gedrag) met je doet.